Obalno ribiško mesto Izola

Ob imenu Izola vsem najprej pade na pamet morje, obala in ribištvo. Izola je starodavno morsko mesto, ki ima zelo bogato zgodovino. V Izoli je zelo razširjeno ribištvo. Večina domačinov se preživlja ravno s to dejavnostjo, saj so to podedovali od svojih prednikov. V starih časih ni bilo toliko možnosti in raznih dejavnosti zato je zaradi svoje lege in morja Izola postala pravo ribiško mestece.

 

Zgodovina Izole

Samo ime tega obalnega mesteca izvira iz Italije, saj Izola pomeni otok. Naselje oziroma kraj Izola je locirano na južni obali Tržaškega zaliva, natančneje med mestoma Koper in Piran. Jedro Izole pa se nahaja na apnenčastem polotoku. Izola je nastala ob pristanišču v južnem delu nekdanjega otoka po katerem je Izola sploh dobila svoje ime. Že v 18. stoletju so se odločili otok Izola povezati s kopnim ter ga tako narediti primernega za bivanje in ustvarjanje turizma.

Obalno ribiško mesto Izola

V rimskih časih se je Izola imenovala Haliaetum. Največ najdišč so našli ravno ob Simonovem zalivu, ki je danes izredno priljubljena in zelo obiskana točka. Nekaj časa je Izola pripadala tudi Franciji to je bilo v času Napoleonovega vladanja. Kot že omenjeno, je Izola ribiško mesto, saj so ravno prvi naseljenci bili ribiči in kmetje, ki so to tradicijo in dejavnost razvijali naprej.

 

Kaj početi v Izoli?

Obalni kraj Izola je mestece, ki ga lahko obiščete tako poleti kot tudi pozimi, saj ima zares veliko za ponuditi. V poletnem času lahko uživate ob čudovitih kotičkih ter tako razvajate svoje telo s sončnimi žarki. Prav tako lahko okušate odlično hrano, vina in božanski sladoled.

Mestece nudi tudi različne znamenitosti za oglede, kot so: Župnijska cerkev sveta Mavra, Cerkev svetega Dominika, Cerkev svete Marije Alietske in palačo Besenghi. V Izolo zelo radi zahajajo tudi tujci predvsem Italijani, saj zares cenijo in obožujejo to mestece. Izola je odličen karaj za ustvarjanje novih spominov.