Naj trda voda ne bo več težava – 7 preprostih načinov za reševanje težav s trdo vodo

Trda voda sicer ne povzroča večjih zdravstvenih težav, vendar lahko povzroči manjše draženje kože in druge neprijetnosti. Prav tako je več kot moteča, saj povzroča dolgoročne korozijske poškodbe vodovodnih cevi, ki sčasoma v vodo izločajo strupene kemikalije in kovine.

Navajamo enostavne načine za mehčanje trde vode, ki jih v svojem gospodinjstvu lahko opravite sami.

Naj trda voda ne bo več težava – 7 preprostih načinov za reševanje težav s trdo vodo

 

Preprosti način za reševanje težav s trdo vodo

Trdo vodo prekuhavajte in milne nesnage odstranjujte s pripomočkom za čiščenje trde vode Povišana trda voda večinoma vsebuje kalcijev bikarbonat. S prekuhavanjem se iz vode izločijo raztopljeni minerali. Ker se s prekuhavanjem odstrani vsebnost kalcija v vodi, je voda mehkejša. Minerali v trdi vodi reagirajo s kemično vsebino mila in ustvarijo “milni madež”. Ta se nabira na umivalnikih, odtokih, ploščicah, vratih prhe in kadeh.

Pri pranju perila uporabljajte sodo za pranje, ki je ena najboljših metod za čiščenje trde vode pri pranju perila. To je vrsta kemikalije, ki je sestavljena iz soli ogljikove kisline (natrijev karbonat). Pomaga mehčati tako začasno kot trajno trdo vodo. Za odstranjevanje madežev iz trde vodeuporabite destilirani beli kis. Kalcij je po naravi alkalen, kar pomeni, da je njegov pH več kot 7. Beli destilirani kis pa je zelo kisel, saj je njegov pH približno 2,5. Na ta način lahko kis pomaga nevtralizirati vsebnost kalcija in trda voda se zmehča oz. zniža.

 

Naložba v sistem za mehčanje vode v celotni hiši, da trda vodane bo problem

Sistem za mehčanje vode v celotni hiši se spopade s trdo vodo takoj, ko trda voda doseže vaš glavni vodovod. Vsak vodovodni priključek v vašem domu bo proizvedel zmehčano vodo. Je sicer večja naložba, ki pa se splača, saj boste dobili mehko vodo v vseh kotičkih vašega doma.

Magnetni pripravki za vodo uporabljajo magnetno polje za pripravo vode. Trda vodase ne zmehča v celoti, vendar pa so lahko primerni že za domove, ki imajo rahlo do zmerno trdo vodo. Najlažji in najprimernejši način za odpravo trde vode je uporaba mehčalca vode na pipah ali umivalnikih.