Prva košarkaška tekma

Ko sem začel hoditi v sedmi razred, sem se odločil, da bom začel igrati košarko. Leta prej sem poslušal sošolce o treningih, tako je pritegnilo tudi mene. Ker pa sem leta prej imel druge obveznosti, nisem imel časa za košarko. Tako sem v sedmem razredu točno vedel, da si moral pustiti čas za košarko. 

Košarko sem imel vedno rad in zelo rad sem jo igral z mojim očetom. Oče je me je o košarki veliko naučil in ko sem mu povedal, da si želim trenirati košarko, je bil zelo vesel. Tako sem začel hoditi na treninge. Zavedal sem se, da sem začetnik in da na tekme ne bom hodil. Drugi sošolci so že hodili na tekme. Ko pa je minilo pol leta je do mene prišel trener in mi rekel, da si želi, da začnem hoditi na tekme, ker sem dober igralec. To pa je bil moj srečen dan. Komaj sem čakal, da pridem domov in to povem mojemu očetu. Ker je bila moja prva tekma v drugem kraju, me oče ni prišel gledat. Me pa je takoj po tekmi poklical in me vprašal, kako je bilo. 

Lahko sem mu z veseljem povedal, da sem dal 4 koše. Oče je bil ponosen name in mi čestital. Priznam, da me je bilo prve tekme zelo strah. Bojeval sem se z dvema občutkoma, komaj sem čakal na prvo tekmo, po drugi strani pa me je bilo neizmerno strah. 

Po prvi tekmi pa sem videl, da je na tekme hoditi prav fajn in danes smo vsi, ki treniramo košarko tudi dobri prijatelji. Med seboj se podpiramo in si pomagamo. Košarka je postala moj svet. 

Prva košarkaška tekma

Toplotne črpalke so bila zelo pametna investicija

Že kar nekaj časa smo sedaj doma razmišljali o temu, kaj narediti, da si nekoliko zmanjšamo stroške ogrevanja našega stanovanja. Do tega pa smo prišli, ko smo začeli malo preračunavati naše mesečne porabe, oziroma stroške z ogrevanjem. Takrat pa smo ugotovili, da so se nam ti naši stroški močno dvignili, ter je bilo potrebno glede tega nekaj narediti.

No tako pa smo po daljšem razmisleku, o tem, kaj bi sploh naredili, prišli na idejo toplotne črpalke. Tako pa so toplotne črpalke ustvarjene ravno za to, torej da si znižamo stroške ogrevanja, saj so energetsko učinkovite. Energetska učinkovitost toplotne črpalke pa pride z dejstvom, da toplotna črpalka ne rabi ustvarjati svoje toplote, temveč izrablja že kakšno obstoječo toploto iz raznih virov, kot so zemlja, zrak in pa voda.

No tako pa smo se res odločili, da bomo investirali v toplotne črpalke, vendar je bilo prej potrebno še par stvari premisliti. Tako pa smo se najprej morali odločiti za vrsto toplotne črpalke, kar pa je pomenilo, da smo si morali izbrati, ali bomo imeli vodno, zračno ali pa zemeljsko toplotno črpalko. Glede na to, da pa bi bila zemeljska toplotna črpalka najbolj učinkovita skozi celotno leto, ker ima zemlja konstantno temperaturo, pa smo se odločili za to vrsto toplotne črpalke.

Nato pa je bilo potrebno še malo premisliti, kako močna bo morala biti naša toplotna črpalka. Zato pa smo preračunali naše mesečne porabe, ki jih imamo z elektriko za ogrevanje. No ko pa smo imeli še to premišljeno, pa je bil čas, da smo si lahko privoščili toplotno črpalko, oziroma smo sedaj bili pripravljeni.

To pa je bila res zelo pametna investicija, saj smo zelo hitro pokrili stroške, ki smo jih imeli s nakupom toplotne črpalke, saj smo tako prihranili na mesečnih stroških ogrevanja. Nato pa smo skozi čas še naredili profit.

Toplotne črpalke so bila zelo pametna investicija

Šampon proti izpadanju las je definitivno pomagal že marsikomu

Šampon proti izpadanju las je definitivno pomagal že marsikomu

Dandanes lahko najdemo res zelo veliko različnih vrst šamponov. Imamo šampon za mastne lase, ali pa za suhe lase, potem imamo tudi šampon za kratke ali za dolge lase. Obstajajo tudi šamponi, ki drugače vplivajo na lase oziroma pomagajo lasem na različne načine. Imamo pa seveda tudi šampon proti izpadanju las ali pa šampona za hitrejšo rast las. Zelo pomembno je, da svoje lase zelo dobro poznamo in pa da na koncu tudi vemo, kakšen cilj imamo. Moramo vedeti, kaj si želimo oziroma kaj bi radi dosegli. Samo na podlagi, tega se bomo lahko bolj enostavno odločili, kakšen šampon bomo kupili.

Nekaj časa nazaj sem imela res krizno obdobje, saj so mi lasje začeli res intenzivno izpadati. To je bilo definitivno nekaj, na kar jaz nisem bila pripravljena in tega res nisem bila vajena. To se mi še nikoli ni zgodilo in res nisem morala verjeti, da se bo zdaj to začelo dogajati. Začela sem brskati po spletu zakaj sploh pride do tega? In sem ugotovila, da sem res pod stresom in da se moram malo ustaviti. Takrat sem začela tudi malo bolj intenzivno gledati po spletu. Kaj bi mi lahko pomagalo in tako sem našla šampon proti izpadanju las.

Šampon proti izpadanju las je definitivno nekaj, kar mi je pomagalo in gre za produkt, ki dejansko deluje. Seveda sem morala res paziti, kateri šampon proti izpadanju las bom vzela. Končno ugotovila, kateri šampon proti izpadanju las je primeren za mene sem bila seveda zelo vesela, saj je ta šampon tudi deloval. Končno sem lahko imela vse lepo pod kontrolo in sem tudi zmanjšala izpadanja las.

Šampon proti izpadanju las bi priporočala čisto vsem ljudem, ki imajo ta problem. Zelo pomembno je, da se najprej sploh pozanimajo, kakšne lase imajo in kaj lasem manjka. Ko, vse to ugotovijo, pa lahko seveda zelo hitro ugotovimo, kaj je narobe in začnemo uporabljati šampon proti izpadanju las, ki je primeren za nas.…

Slabo vreme lahko res vpliva na naše počutje

Nikoli si nisem mislila, da ima lahko slabo vreme toliko vpliva na človeka. Ko sem bila majhna, me seveda to res ni mučilo niti me ni zanimal. Jaz sem bila res vsak dan vedno polna energije, ne glede na to, ali je zunaj bilo sonce ali pa je deževalo. Potem pa sem odrasla in sem začela tudi delati in kar naenkrat je vreme začelo močno vplivati na moje počutje. Ko sem zjutraj vstala in videla, da zunaj ni sonca, sem bila takoj slabe volje. Nisem morala verjeti, da lahko nekaj, kot je vreme, tako močno vpliva na moje jutranje počutje, ki je potem seveda vplivalo na celoten dan. Če pa sem seveda zjutraj zagledala sonce, pa sem bila takoj vesela in se bila pripravljena začeti delati.

Najmanj sem seveda imela rada dež. Dež je res nekaj, kar si nisem želela videti ob jutrih. Ko sem videla dež zame enostavno iskala razloge, zakaj ne bi rabila iti danes delat. Na žalost pa je delo le delo in sem morala iti v službo, ne glede na to, ali sem želela iti ali ne in ne glede na to, kakšno vreme je bilo. Šele, ko odrasteš, lahko končno nekako opaziš, kako močen vpliv ima lahko slabo vreme na človeka in ko pada dež je dejansko dan, ko se ti nič ne da delati. To sem opazila tudi med vikendi. Vsake toliko časa se zgodi, da med vikendom dežuje. Ko med vikendi dežuje sem opazila, da sem dobesedno po cele dneve v postelji in se mi ne da premakniti niti do mize ali kavča. Vstanem ravno toliko da si skuham kosilo in potem sem spet nazaj v postelji, kjer sem na telefonu ali pa na računalniku cel dan. Tako nekako potem gre dan mimo tebe zelo hitro in si bil produktiven natančno nič procentov.

Slabo vreme lahko res vpliva na naše počutje

Omega 3 je danes del moje vsakdanje rutine

Ko sem se prvič preselila v svoje prvo stanovanje, sem zelo hitro ugotovila, da nekaj ni v redu. Konstantno sem bila bolna. Vedno sem imela vročino ali pa sem imela zamašen nos. Tudi grlo me je velikokrat bolelo in to mi definitivno ni bilo všeč. Nekaj je moralo biti narobe z mano in nikakor nisem morala razumeti kaj. Res je, da sem se preselila na drugi konec Slovenije, a hkrati mi ni bilo jasno, da je moje telo tako dolgo potrebovala, da se je navadilo na novo klimo. Potem pa sem čez čas ugotovila, da morda ni toliko krivo to, da sem se preselila, ampak enostavno nisem dobro skrbela za svoje telo.

Malo sem začela brskati po spletu in zelo hitro sem našla omega 3. Ugotovila sem, da sta omega 3 in imunski sistem lahko najboljše prijatelj. Šele takrat sem nekako ugotovila, da je moj imunski sistem res zelo slab in da bom za to morala poskrbeti. Začela sem brskati po spletu in pristala na spletni strani www.naturamedica.si. Kateri omega 3 bi bil najbolj primeren zame in tudi zelo hitro sem ga našla.

Omega 3 je danes del moje vsakdanje rutine

Omega 3 ki sem ga izbrala, sem ga začela uporabljati res takoj. Kar naenkrat je to postalo del mojega vsakega dneva in tako mi je omega 3 prišel v rutino. Rezultati so se začeli pojavljati res zelo hitro. Bila sem presenečena, saj je postal moj imunski sistem tako močen, da nisem bila niti več prehlajena. Rezultati si so mi bili zelo všeč in ravno zato sem se odločila, da bom omega 3 še vedno uporabljala.

Omega 3 je tudi nekaj, kar sem predlagala svoji mami. Moja mama ima prav tako zelo slab imunski sistem, tako kot jaz, zato sem ji rekla, da bi lahko začela uporabljati omega 3, saj verjamem, da bi imunski sistem lahko malce izboljšal. Tudi mama je rekla, da bo omega 3 preizkusila in zelo hitro smo videli rezultate tudi pri njej in na to sem bila res zelo ponosno.…

Surfinije so bile odličen dodatek k hiši

Sedaj sem že kar nekaj časa razmišljal, kako bi malo popestril in polepšal izgled naše hiše, saj se mi je zdela zelo enolična in pa nezanimiva. Tako pa mi je na pamet prišlo, da bi hišo popestril tako, da bi ji dodal nekaj barve. Tako pa sem se odločil, da bom šel v nakup za razne rože, katere bi potem lahko dal na okenske police, balkon, ali pa bi jih kar zasadil in naredil manjši vrt pred hišo.

Kar pa se tiče rož, ki sem jih želel imeti na balkonu in pa okenskih policah, pa so mi nemudoma na misel prišle surfinije. To pa zato, ker imajo surfinije zelo specifično rast, ki pa je kot nalašč za okrasitev balkonov ali pa kakšnih okenskih polic. To pa zato, ker se pri rasti povesijo, ker pa pomeni, da lahko skrijejo celotno korito, v katerih so posajene in bodo imele tako veliko volumna, ki bo definitivno dodal potrebno barvo, ki smo jo želeli dodati.

Surfinije so bile odličen dodatek k hiši

No tako pa sem se res odpravil do vrtnega centra, ki je bil v moji bližini, ter sem tam kupil sprva surfinije, ki bi šle na moj balkon in okenske police, nato pa sem šel v nakup še za ostale rože, ki pa bi prišle v poštev za vrt, katerega sem želel narediti pred samo hišo.

No tako pa sem se vrnil domov, ter sem se lotil dela. Na srečo sem imel že veliko stojal za rože že doma, surfinije pa so že prišle v koritih, tako da sem jih moral le postaviti na okna in na balkon, kar mi ni vzelo veliko časa. Nato pa sem moral še urediti vrt, kar pa se je nekoliko bolj zavleklo, saj je bilo kar nekaj dela s tem.

Tako pa sem na koncu le uspešno dodal nekaj barve k naši hiši, kjer pa so veliko pomagale ravno surfinije, ki so mi zelo popestrile hišo.

 …

Novi kuhinjski stoli so se lepo podali k jedilnici

Pred kratkim smo se vselili v naše novo stanovanje, kar pa nas je zelo razveselilo, saj je to pomenilo, da smo začeli nekakšno novo življenje na svojem. Tako pa je bilo potrebno določene stvari v našemu novemu stanovanju tudi renovirati, oziroma zamenjati, saj so bili kakšni deli pohištva že nekoliko zastareli, ali pa v slabem stanju.

Tako pa je bila prva stvar, ki smo jo morali zamenjati, kuhinjski stoli. Ker smo imeli kar velik jedilni prostor, vendar zelo malo kuhinjskih stolov, smo se odločili, da bomo ta prostor malo preuredili. Tako pa smo se odpravili, relativno hitro po vselitvi, v trgovino s pohištvom, kjer pa smo si ogledovali, kakšno imajo izbiro s kuhinjskimi stoli.

Novi kuhinjski stoli so se lepo podali k jedilnici

Ker pa je bilo naše stanovanje nekoliko bolj moderno, smo ta izgled želeli nadaljevati, kar pa je pomnilo, da so bili potrebni nekoliko bolj moderni kuhinjski stoli. Zato pa smo začeli iskati različne kuhinjske stole v različnih trgovinah, kjer smo iskali takšne, ki bi zadostovali našim potrebam. V več trgovin pa smo se odpravili zaradi tega, ker smo opazili, da se lahko v različnih trgovinah kupi iste izdelke za različno ceno. Ker pa smo želeli prihraniti čim več denarja, ker nas je za stanovanje čakalo še nekaj nakupov, pa smo zato malo dlje iskali cenovno ugodno pohištvo.

Na koncu, pa smo prišli do zaključka, kje nas bodo čakali najbolj ugodni kuhinjski stoli, ki pa imajo tudi moderen izgled, kar pa je bilo ravno to, kar smo iskali. Tako pa smo se še zadnjič odpravili do tiste trgovine in kupili 6 kuhinjskih stolov, da smo lahko tako zaključili naš jedilni prostor v novemu stanovanju. Novi kuhinjski stoli pa se zelo lepo podajo k naši jedilnici, ter smo dosegli tisti moderen izgled, katerega smo si tako želeli. Sedaj pa se lahko počasi lotimo načrtovanja naslednjih renovacij stanovanja, ki pa bodo prišle na vrsto malo kasneje.…

Kompresijske nogavice za mojo babico

Že nekaj časa nazaj je moja babica povedala, da jo je zdravnik napotil na operacijo krčnih žil. Ko sem to zvedela, sem bila pomirjena, ker je to resnično potrebovala. Tako sem si kar nekaj na to temo prebrala in zato vedela, kako prav pridejo po operativnem posegu tudi kompresijske nogavice. Ko je prišel ta dan, da je babica morala v bolnico, mi seveda ni bilo vseeno, kajti vsi vemo, kako težko gredo starejši v bolnico in da jih je precej strah, čeprav tega ne povedo. 

Tako sem bila ob njej večino časa, toliko kolikor so mi zdravstveni delavci dovoli. Ko pa sem morala iti, sem skoristila čas, da sem zavila v lekarno po kompresijske nogavice, saj sem imela vse potrebne podatke, ki sem jih potrebovala. Babici sem naročila, da po odhodu domov mora vprašati zdravnika, kdaj pridejo kompresijske nogavice v poštev, da ne bi naredila kakšne napake in jih prekmalu oblekla. Ampak, ko sem jo videla po operaciji, mi je bilo jasno, da se morajo rane najprej poceliti in šele nato pridejo v poštev kompresijske nogavice. Minilo je kar nekaj dni počivanja. Babica je stvar vzela resno, ker ji je zdravnik povedal, kako pomembno je, da počiva in da si noge maže z mazilom. 

Kompresijske nogavice za mojo babico

Jaz pa sem poskrbela, da ji je bilo lepo in da je imela tople obroke. To je edina babica, ki jo še imam in zelo jo imam rada. Vedno mi je bila pripravljena pomagati, nikoli se ni nad menoj pritoževala, pa če tudi bi se lahko. To otroci v mladosti potrebujemo, če imamo ob sebi takšno osebo, smo lahko hvaležni. Tako pa je prišel čas, da ji to vrnem in v tem času, sem zanjo skrbela jaz. 

Ko je preteklo dovolj časa, je začela uporabljati kompresijske nogavice in tako je lahko že normalno hodila. Seveda je bil počitek nujen.…

Gasilska intervencija je bila potrebna vsak dan v času poplav

Skozi zadnji mesec, je v okolici naših krajev bilo ogromno poplav, kar pa je povzročalo ogromno različnih nesreč in težav. Tako pa so se sestavila vsa gasilska društva, tako kot tudi naše, ter smo se odpravili na razne konce, da smo pomagali vsem v stiski. Tako je bila kakšna gasilska intervencija skoraj vsaki dan, nekatere dni tudi po več. 

Gasilska intervencija je bila potrebna vsak dan v času poplav

Dela pa kar ni zmanjkalo. Takrat, ko ni bilo nobenega klica, smo se zbrali v društvu, kjer smo polnili vreče s peskom. Te vreče pa so bile nato na voljo vaščanom, da so si lahko ustvarili razne pregrade, kjer ne bi mogla voda uhajati v hiše. Velikokrat pa nas je med tem delom zmotila gasilska intervencija, ko je nekdo klical, da ima kakšno težavo, ter smo že morali na pot. V takšnih primerih, pa smo polnjenje vreč prepustili mladincem in pa tudi pionirjem, ki so želeli pomagati v takšnih časih.

Vsaka gasilska intervencija pa se je deloma razlikovala. Veliko ljudi je klicalo gasilce, ker jim je močan dež in veter, odlomil streho, ter jo je bilo potrebno hitro zakriti, predno bi se v hiši lahko nabralo ogromno vode. Med drugim pa je bilo veliko tudi raznih nesreč, kjer so zelo močne poplave zalile kakšen vrtec ali šolo, ter je bilo potrebno evakuirati ljudi in otroke.

Prav tako so močne poplave zahtevale, da smo velikokrat reševali ljudi, ki jih je tok vode preprosto odnesel. Prav tako je bilo z določenimi materialnimi stvarmi, ki jih je tok kar nesel, ter je bilo potrebno nekako ukrepati.

Ti časi pa so bili za vse gasilce zelo težki in naporni, saj so vsaki dan dali veliko časa v to, da so lahko skrbeli za vse, ki so jih poplave prizadele, ter so morali poskrbeti, da je bila vsaka potrebna gasilska intervencija odgovorjena oziroma zagotovljena, saj so ljudje potrebovali pomoč.

 …

Uporabljam protibolečinski obliž pri igranju tenisa

Ukvarjala sem se s športom in sicer sem oboževala tenis. V zadnjem času me je precej začel boleti komolec. Iz zdravstvenega vidika ni bilo nič narobe, verjetno sem imela teniški komolec. Pomagali so mi protibolečinski obliži in redne fizioterapije.

Vsak dan sem tudi delala vaje za komolec in ramena. Za nekaj časa sem prenehala z igranjem tenisa. Ko so se prve bolečine malo umirile, sem začela nazaj. Pri vsaki igri, sem si že doma pomagala s protibolečinskimi obliži. Delujejo lokalno, zato mi je bil všeč, ker nisem potrebovala jesti protibolečinskih tablet. Imela sem namreč precej občutljiv želodec. Nimajo stranskih učinkov in hitro ublažijo bolečino. Določeni protibolečinski obliži vsebujejp posebna eterična olja, ki se preko kože in krvnega obtoka absorbirajo v telo. Ene izmed teh eterečnih zelišč je tudi meta, ki daje občutek hlajenja na bolečen delu telesa. Pri tem se mišica sprošča in bolečina popusti. Spet druga eterična olja pa imajo protivnetni učinek. Protibolečinski obliži so mi najbolj pomagali, ko sem imela vnetje ramen. Ingver je eno izmed teh zelišč, ki ima tudi antioksidativni učinek. Žafran lajša krče v mišicah. Vse te kombinacije pomagajo pri raznih bolečinah. Jaz si ne predstavljam trenutno, da bi lahko igrala tenis, če si ne bi pred tekmo dala protibolečinski obliž na komolec.

Priporočala sem ga tudi mami, ki ima težave s hrbtenico. Sicer vsak dan dela vaje, vendar je včasih naporno, ko je potrebno več ur sedeti v avtu ali v avtobusu. Pogosto gredo s svojo skupino na izlet. Takrat si nalepi protibolečinski obliž na ledveni del hrbtenice in je takoj lažje. Sedaj mi jih je trenutno zmanjkalo, ker sem jih dala mami, ki je ravno šla na izlet. Kupim jih lahko v lekarni ali v posebnih trgovinah ter na spletu. Priporočam jih vsem, ki imate manjše težave z bolečimi sklepi ali vnetimi mišicami.

Uporabljam protibolečinski obliž pri igranju tenisa